Dias skanning med: Reflecta DigitDia evolution

Klargøring af magasin inden skanningen

Kontroller at dit magasin er en af de tre typer, der kan anvendes af skanneren.
Vigtigt:
Orienter dig også om hvilken ende af magasinet, der danner front når det kører gennem skanneren, det er i den ende det første dias skal anbringes.
Alle dias anbringes med bagsiden vendende i magasinets kørselsretning.

godkendte magasiner

Dias - Klargøring, orientering og isætning i magasinet

Hvad er et Dias?

Dias er et fotografi der er fremkaldt som et positivt billede på en gennemskinnelig film. Et enkelt billede fra filmen bliver monteret og fastholdt i en firkantet ramme af plast eller pap og man har et dias eller slide.
Dias i plast er ofte nogle fotografen selv har monteret, medens dias i pap kommer monteret fra et fotofirma. Plast rammer kan dog også være færdig monteret fra et foto firma og kan som regel kendes på at firmaets logo er trykt på rammerne.
Da vi gerne vil have et helt korrekt foto ud af skanningen er der flere ting at tage hensyn til, inden diasset kan sættes i magasinet.
Diasset skal anbringes så det skannede billede ikke er spejlvendt, står på hovedet eller bliver beskåret så der mangler noget af billedet.
Til højre vises 2 dias, et i portræt format og et i landskab formatet – bemærk forskellen.

portræt-landskab-lille

Undgå at billedet bliver spejlvendt, hvad er forside eller bagside?

Filmen, som billedet er på, har en blank forside og en mat bagside, hvor emulsionen med billedet findes, derfor er bagsiden mat.
Betragter man så billedet fra den blanke forside ser man billedet retvendt og korrekt, så den side hvor filmen er blank er diassets forside og den matte er derfor diassets bagside.
Det er dog oftest svært, på et færdigmonteret dias, at se hvilken af siderne der er den matte og dermed hvad der er for- eller bagside. I stedet kan man prøve at finde et dias med tekst, skilte, nummerplade, ting med tekst, skjortelomme (venstre side) eller armbåndsur (sidder som regel på venstre arm) en kendt statue eller anden turistattraktion som du kan sammenligne med på nettet.
Når du har fundet et dias hvor du kan se hvad der er for- og bagside, vender du de øvrige dias på samme måde da de normalt er monteret helt ens.
Det spejlvendte billede til højre har bagsiden opad og skal derfor blot vendes for at være korrekt.

bil med nummerplade lille

Anbringelse af dias i magasinet

Nu hvor der er styr på hvad der er for- og bagside af et dias, er vi klar til at fylde magasinet med klargjorte dias.
Alle dias skal isættes ens og alle med dias bagsiden vendende i magasinets kørselsretning (mod din højre side når du sidder foran skanneren).
Alle dias i formatet “Landskab” skal “stå på hovedet” i magasinet og alle dias i formatet “Portræt” skal drejes og ligge på siden når de er sat i magasinet. Det vil sige at alle dias er sat i magasinet som formatet “Landskab”.
Se billedet her til højre, hvor de vises som de skal stå i magasinet.
Resultatet af de skannede portræt dias skal efterfølgende drejes i korrekt position igen i et foto redigeringsprogram.

dias-portræt til landskab lille

Hvad sker der hvis et portræt dias ikke drejes?

Hvis du ikke drejer et dias i portræt formatet så det ligger ned, bliver der skåret et stykke af top og bund på det skannede resultat.
Resultatet bliver som vist til højre, med et beskåret billede samt to sorte kanter og står ikke til at rede, men skal skannes om.
Skanninger hvor billedet er spejlvendt, ligger ned eller står på hovedet kan ændres i et fotoredigerings program så de bliver korrekte.

beskåret portræt lille